• chiminea slide1
  • geschiedenis tuin
  • geschiedenis sfeermontage 1400x500
  • geschiedenis leeuwekopje 1400x500
  • geschiedenis korinthischezuil 1400x500
  • geschiedenis schouwen 1400x500px

Geschiedenis

Ons huis blaakt van comfort en gezelligheid, zijn bewoners zijn gastvrij en staan tot uw dienst. Onze middeleeuwse stad heeft zoveel in petto dat het onmogelijk is om alle activiteiten en bezienswaardigheden hier op te noemen. Surf even naar de site www.gent.be en u vindt daar onmiddellijk een overzicht van activiteiten op de door u geplande data.

Een woordje geschiedenis


Achter de gevel van de Beukelaarstraat schuilt een indrukwekkend staaltje van industriële archeologie. Ook langsheen de Groendreef kan men in de kleibakkerij ‘Colpaert’ een groot deel van de oudheden terugvinden. Vertrekkende van de bloeiende ambachtelijke steenbakkerij tot de eigentijdse chambre d’hôte is een grote stap, het brengt ons terug tot in 1833.
Destijds produceerde de Duitse familie Keller er vuurvaste buizen waarin cokes vergast werden voor de straatverlichting van de stad Gent. In 1863 nam Jan Sugg en C° het bedrijf ‘Produits Réfractaires et Céramiques”over. Na de uitvinding van de elektriciteit in 1890 wordt noodgedwongen overgegaan tot de aanmaak van vuurvaste stenen voor industriële toepassingen en stoomketels. In 1895 wordt de site in drie delen gesplitst. Eén deel komt in handen van De Meyer (later doorverkocht aan Colpaert) en blijft een steenbakkerij. Het tweede deel wordt verkocht aan Van Kerckhove & Gilson en doet dienst als vijlkapperij. Het derde perceel (Absolute Home) wordt eigendom van Dhr. Sommer.


Dhr. Sommer staat geregistreerd in de ‘Wegwijzer van Gent’ als vliegermaker en blijft er vijf jaar wonen. In 1900 komt Dhr. P. Glaude in het pand en oefent er het beroep van houtkoopman uit. In 1920 gaat het pand over naar L. Otten, een smid en rijtuigmaker. Ook huifkarrenverhuur was zijn specialiteit. Getuige hiervan zijn de uitgesleten groeven in de muren van de inrijpoort ter hoogte van de naaf van het karrenwiel, er moeten er ettelijke gepasseerd zijn in de zeventien jaar dat hij hier gewoond heeft om deze stille getuige achter te laten. Vanaf 1937 wordt het huis eigendom van Noppe Josephus. Hij begon er een confituurmakerij. Hij overleed in 1973 en zijn vrouw, die er bleef wonen, tot in 1990. Haar drie erfgenamen verkochten de eigendom aan ons.
Een uitgebreide renovatie is op haar einde. Het resultaat mag gezien worden, komt u ook meegenieten?

 

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates